Byrådsmedlem i Aarhus: – Kun i en drøm vil alle have råd til at bo i byen

Byrådsmedlem for Nye Borgerlige Henrik Arens, anser det for værende en utopi, at alle har råd til at bo i Aarhus centrum. I stedet foreslår han en strategi, der får tilflyttere til at bosætte sig i oplandet.

Af Mathias Dueholm

Foto: Ida Sofia Laursen

Udviklingen i det centrale Aarhus, hvor man ser mange nybyggerier, hvoraf flere er højhuse, der skal rumme de mange studerende og tilflyttere, der vil komme til byen, er ikke noget, der huer Henrik Arens, byrådsmedlem for Nye Borgerlige.

”Jeg er meget imod de højhusbyggerier, der er langt over seks etager høje, som for eksempel Mindet 6. Det bliver endnu værre, når vi kommer ind i byen, og man har revet eksempelvis Jomsborg ved politigården ned,” siger Henrik Arens.

Han ser i stedet for sig, at mange af de studerende, der flytter til Aarhus i fremtiden, bør bosætte sig uden for ringgaden.

”Ja, det gjorde jeg selv, da jeg kom til byen som studerende. Der boede jeg i Viby, og det tog et kvarter at komme ind til centrum på cykel.”

Henrik Arens (Nye Borgerlige, Aarhus) om sit syn på byfortætning i Aarhus centrum. Video: Mathias Dueholm.

Der er dog en hel del gevinster ved netop at fortætte en bymidte. Det fortæller professor ved Institut for Mennesker og Teknologi på Roskilde Universitet, John Andersen:

”Man kan argumentere for at fortætte en midtby med, at det kan give en ressourcebesparelse. Det er nemmere at lave infrastruktur, og det er nemmere at lave en effektiv energiudnyttelse.”

Én ting er de høje bygninger, som Henrik Arens ikke bifalder. Noget andet er de stigende boligpriserne, som han mener er en følge af en naturlig udvikling på et boligmarked, hvor det er de frie markedskræfter, der bestemmer.

Det synspunkt giver professor John Andersen dog ikke meget for:

”Det er en form for markedsfundamentalisme at mene, at det uundgåeligt vil blive dyrere og dyrere at bo centralt. Dels kan man politisk prioritere, at de private udviklere skal stå for en mindre del af byggeriet. I stedet skal der bygges almene boliger af forskellig art, som har den fordel, at de ikke stiger i husleje. Det gør de privatejede. Ellers ender det med et scenarie som i Oslo eller Stockholm.”

Henrik Arens er dog ikke i tvivl om, hvad han mener om de streger, der er ved at blive tegnet i det centrale Aarhus:

”Jeg er glad for, at man ikke rev Latinerkvarteret ned dengang i 1970’erne, hvor nogen hellere ville bygge med beton, og jeg tror vi bliver glade for at få stoppet den udvikling, der er i gang nu. Så vil vi kunne se by, der består af andet end glas og beton i 17 etagers højde.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*
*