Jytte kæmper for at kunne gå frit på stranden: ”Det er ikke sjovt, når man tænker “Nå, må jeg være her?””

Jytte Møller elsker at bruge den lokale strand som vandrested, men føler sig generet af det voksende antal skilte med skriften ”Privat område”, som velhavende husejere sætter op langs stranden. Jytte er ikke alene med sin frustration, og nu håber hun at kunne mobilisere en masse lokale kræfter, så kommunen vil skride ind.
Jytte Møller ærgrer sig over de efterhånden mange skilte langs stranden, opsat af private. Nu vil hun kæmpe for at vende udviklingen.
Foto: Mathias Dueholm

Af Mathias Dueholm

Med havets brusende bølger på den ene side og det trygge parcelhusområde, hvor hun selv bor med sin mand John, et par rækker fra stranden, på den anden, går Jytte sin vante tur langs stranden. Sådan skulle det gerne blive ved med at være. Men Jytte på 75 frygter, at en uheldig udvikling er ved at overtage hendes naturskønne gåture på stranden.

”Jeg tænker over, hvornår det mon bliver sådan, at man ikke kan gå hernede,” siger Jytte.

Det, som Jytte taler om, er det voksende antal ”privat-skilte”, som hun selv kalder dem. Skilte, som ejerne af de allermest kystnære grunde har anskaffet sig og sat i jorden, hvor de mener deres egen have slutter, og det offentlige strandareal starter.

Alting ændrer sig, og det er okay. Men det er ikke okay med alt det dér

– Jytte Møller om de mange skilte langs stranden

Problemet for Jytte og mange andre lokale, der ynder at gøre brug af den naturskønne gå-rute, er imidlertid, at det kan være svært at gennemskue, nøjagtigt hvor offentligheden må færdes nede ved vandet. Og desuden tvivler Jytte på, at de nye husejere overhovedet har lovhjemmel til at opsætte disse ”Privat område”-skilte.

”Hvis du sætter et ”privat-skilt” op, skal det være efter aftale med kommunen, og det tvivler jeg på, at det er,” siger Jytte og fortsætter:

”Det er forskellige slags skilte, de er ikke ensartede, så man tænker ikke: ”Det er noget, du har fra kommunen.”

Fra sommerhuse til villaer

Det var den 29. april 2020, at byrådet i Aarhus besluttede at omdanne sommerhusområdet ved Skæring Strand til byzone. En beslutning, man har kunnet mærke på de kanter.

”Det er jo fordi, vi er blevet en byzone her i Skæring. Vi har altid været et sommerhusområde, men for nyligt blev det lavet om. Det vil jo sige, at mange af de her sommerhuse bliver væltet, og så kommer der store, firkantede villaer,” fortæller Jytte.

Konkret betyder byrådets beslutning altså, at man nu kan søge om byggetilladelse til at opføre et helårsfamiliehus ved Skæring Strand. En placering, der naturligt nok forekommer mange som meget eftertragtet.

Det er da heller ikke denne udvikling fra sommerhuse til helårsboliger, Jytte anfægter. Hun er bevidst om, at den slags udvikling er uundgåelig de fleste steder.

”Alting ændrer sig, og det er okay. Men det er ikke okay med alt det dér,” siger Jytte med en slet skjult henvisning til de mange ”Privat område”-skilte

”Det stikker mig sådan i øjnene”

For Jytte og mange af de andre lokale beboere i Egå/Skæring, som hun undertiden møder og taler med på sine gåture langs vandet, er der flere problemer med de mange ”Privat område”-skilte.

”Det er skæmmende for naturen med de mange skilte, og i stedet for at gå og nyde naturen, ærgrer jeg mig over de skilte,” siger Jytte. ”Jeg får den der mærkelige fornemmelse, når jeg går her. Hvem må egentlig gå her? Må jeg gå her? Det vil jeg gerne vide.”

Jytte har, for at få svar på sine spørgsmål, rettet henvendelse til Aarhus Kommune. Her oplevede hun dog at blive kastebold mellem de forskellige udvalg. Ingen kunne give Jytte de svar, hun søgte.

”Jeg bliver jo henvist hele tiden. Jeg snakkede med Teknik og Miljø, som henvist mig til Natur og Vandløb. Her får jeg at vide, at jeg skal snakke med Drift og Vedligeholdelse, og de sender mig videre til nogen, jeg allerede har snakket med. Så siger de ”skriv en mail til den her adresse,” og det er jo fordi, de ikke aner, hvem der skal tage sig af det her,” siger Jytte.

Jytte Møller bryder sig ikke om, at private opsætter bænke og lignende langs stranden og efterfølgende skriver “Privat” på.
Foto: Mathias Dueholm

”Én person bliver ikke hørt så godt som flere personer”

Jytte Møller er dog ikke så let at slå ud af kurs. Hun er nemlig fast besluttet på at yde modstand mod udviklingen på Skæring Strand, så der fremover ikke er tvivl om, hvor de private grunde stopper, og hvor offentligheden kan færdes med god samvittighed.

Men Jytte er samtidigt pinligt bevidst om, at hendes stemme i sig selv ikke har den store slagkraft over for kommunen. Derfor håber hun at kunne mobilisere ligesindede beboere fra lokalområdet. Helt konkret har Jytte tænkt sig at opsøge et af de lokale fællesskaber.

I Egå/Skæring findes nemlig foreningen af frivillige ”Her på Egnen”, som ifølge egne vedtægter agter at ”skabe sammenhold,” samt ”fysisk og psykisk sundhed og livsglæde for alle ”Her på Egnen”.”

”På søndag vil jeg tage det her op på mødet i ”Her på Egnen”, fordi det er jo bedre, når jeg skriver til kommunen, at jeg kan skrive, at jeg har den her forening bag mig. Jeg ved jo godt, at én person ikke bliver hørt lige så godt som flere personer. Det er en ældgammel sandhed,” lyder det fra Jytte.

Mens Jytte altså sætter sin lid til, at andre vil bakke hende op i hendes kamp mod de forvirrende, skæmmende og måske ulovligt opsatte ”Privat område”-skilte, har hun og manden John ikke i sinde selv at opsøge ejerne af de nye villaer nær stranden.

Det bedste vil altså, ifølge Jytte Møller, være, at Aarhus Kommune kommer på banen.

”Det er kommunen, der skal aktiveres til at henvende sig til de mennesker,” siger Jytte, inden hun fortsætter:

”Kommunen må sende nogle folk ud og gå den tur, og sige ”de og de huse skal fjerne deres skilte”. Det er min mening om det. Og det er det, jeg gerne vil have, skal ske.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *